1 op de 10 Brusselse jobs hangt af van de culturele en creatieve sectoren
hub.brussels, het Brussels Agentschap voor het Ondernemerschap, onthult vandaag de resultaten van een nieuwe analyse over de economische impact van de culturele en creatieve sectoren (CCS1) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het verdict? Deze sectoren zijn allang geen louter gesubsidieerde vrijetijdsbesteding meer, maar een krachtige economische motor. Met een bovengemiddelde jaarlijkse groei van 2 tot 4% en een duidelijke opmars in de voorbije jaren, nemen de CCS vandaag een stevige plaats in binnen de Brusselse economie.

Een sector in constante groei, zelfs in crisistijd
De nieuwe analyse² bevestigt wat een eerdere studie van hub.brussels uit 2023 reeds voorspelde: de culturele en creatieve sectoren blijven groeien
Vandaag vertegenwoordigen de CCS in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
- 13% van de bedrijven
- 10% van de tewerkstelling
- 10% van de zelfstandigen
In totaal zijn meer dan 30.500 CCS-bedrijven actief in de hoofdstad. Dat is een stijging van 5,6% tussen 2020 en 2023. Deze bedrijven zijn goed voor bijna 70.000 banen, een indrukwekkende groei van 21% sinds 2013! Als deze positieve trend zich voortzet, mogen we de komende jaren rekenen op nog eens 5 tot 8% extra jobs.
Ook op vlak van omzet zit de sector in de lift. In 2023 draaide de CCS samen een geschatte omzet van meer dan 13 miljard euro, terwijl de toegevoegde waarde van de sector wordt geschat op ongeveer 3,7 miljard euro en draagt 3,6% bij aan het regionale bbp. De grootste subsectoren qua omzet zijn reclame en marketing (3,7 miljard euro), gevolgd door de audiovisuele sector (2,6 miljard euro) en boeken en pers (1,7 miljard euro).
Een piek voor kunsten en gaming, een terugval voor gedrukte media
De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven gestegen in alle subsectoren, vooral in cultuur en kunsten (+77%), software en gaming (+65%) en fotografie (+57%). Boeken en pers is de enige subsector met een terugval (-3%).
Wat het totale aantal bedrijven betreft, zijn reclame en marketing (5.500), architectuur (4.900) en boeken en pers (4.200) de drie grootste subsectoren. De grootste werkgevers bevinden zich in het mediasegment: RTBF, VRT, RTL.
"De CCS nemen een belangrijke plaats in binnen de Brusselse economie. Toch is het merendeel van de Brusselse bedrijven in de sector zeer klein (ongeveer 97%), met jaarlijks veel in- en uitstroom van personeel. In 2023 waren er 1.800 oprichtingen tegenover 1.600 stopzettingen — een positieve balans. Het is een dynamische sector die, ondanks crisissen en structurele moeilijkheden, niet alleen bijdraagt aan de economie, maar ook aan het imago van Brussel.", aldus Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

Toegevoegde waarde voor het Gewest
Net als in 2023 tonen de cijfers uit 2025 het belang van de culturele en creatieve sectoren voor de gewestelijke economie. De netto toegevoegde waarde van de CCS in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedroeg in 2023 3,7 miljard euro, een stijging van 12% sinds 2019.
Brussel is door zijn status als Europese hoofdstad de facto een magneet voor toonaangevende internationale media en economische spelers. Het is echter ook belangrijk om het belang van de CCS voor het internationale imago van Brussel als creatieve hoofdstad te benadrukken. Ze maken de stad aantrekkelijker voor de buitenwereld en kunnen zo andere sectoren, zoals het toerisme, extra stimuleren.
Raadpleeg voor meer informatie het rapport over de culturele en creatieve industrie op ons Analytics-platform.
1 De CCS zijn de economische sectoren en activiteiten die, van productie tot distributie, teren op creativiteit, vaardigheden en talenten die het potentieel hebben om culturele waarde en economische groei te produceren en te creëren. Ze bestaan uit tien subsectoren: reclame & marketing, architectuur, boeken & pers, muziek, podium- & visuele kunsten, cultuur & kunsten, design & mode, audiovisueel, software & gaming, organisatie van evenementen en fotografie.
² Bronnen: Bel-First, cijfers voor het jaar 2023, met inbegrip van btw-plichtige en niet-btw-plichtige bedrijven.
Gaëlle Appelmans