Barometer van het vrouwelijk ondernemerschap :

Lichte maar gestage toename van het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Brussel

30 november 2023 - hub.brussels, het Brussels Agentschap voor het Ondernemerschap, onthult zijn nieuwste Barometer van het vrouwelijk ondernemerschap in Brussel. 30.874 Brusselse vrouwen zijn aan de slag als onderneemster. Wat is hun profiel? Wat zijn hun behoeften en met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd? Hoewel de trend positief is, vallen twee dingen op: vrouwelijke zelfstandigen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de hoofdstad en ze ondervinden nog steeds obstakels.

Vrouwen nemen hun plaats in de ondernemerswereld

Hoewel nog geen pariteit is bereikt, met slechts 28,9% vrouwelijke tegenover 71,1% mannelijke zelfstandigen, is de vooruitgang bemoedigend. Zo zien we dat het aantal vrouwelijke zelfstandigen sneller stijgt dan het aantal mannelijke zelfstandigen ​ (respectievelijk + 12,6% en + 9,8%).

In Brussel kiezen de meeste onderneemsters (73,11%) voor het statuut van zelfstandige in hoofdberoep, al lanceren ze statistisch gezien vaker dan mannen hun activiteit als bijberoep: iets meer dan één op vier zelfstandige vrouwen kiest voor dit statuut, tegenover bijna één op zeven zelfstandige mannen. Het aantal vrouwelijke zelfstandigen dat in bijberoep start, groeit zelfs twee keer zo snel als het aantal dat in hoofdberoep start (+19,0% tegenover +10,7% tussen 2018 en 2021).

"Het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers is essentieel, omdat ondernemerschap een krachtig middel is voor emancipatie en zelfontplooiing. Op dit moment weerspiegelt de wereld van het ondernemerschap niet de diversiteit van de Brusselse bevolking. Om daar verandering in te brengen, hebben we een aantal acties opgezet op het gebied van ondersteuning, financiering en het promoten van vrouwelijke rolmodellen." ​ Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie

Financiële onzekerheid en de behoefte aan informatie

Vrouwelijke zelfstandigen in Brussel zijn kwetsbaarder voor financiële onzekerheid dan hun mannelijke tegenhangers: 52% van hen heeft een jaarinkomen van minder dan 20.000 euro (tegenover 40,3% van de mannelijke zelfstandigen). Bovendien belemmert het gebrek aan financiële garanties de toegang tot financiering, waardoor ze nog meer in het nadeel zijn.

Vrouwelijke ondernemers in Brussel ondervinden ook meer moeilijkheden dan mannen in de opstartfase van hun activiteit, vooral bij het ontwikkelen van een businessplan en het lanceren van het productieproces. Ook op het gebied van financiering zijn ze minder goed toegerust wat betreft kennis en vaardigheden van het ondernemerschap, en daarom hebben ze behoefte aan ondersteuning op dit gebied. Er zijn tweemaal zoveel vrouwelijke als mannelijke zelfstandigen die verklaren geen advies te hebben gekregen bij hun zoektocht naar financiering.

"Hoewel we de gestage toename van het aantal vrouwelijke zelfstandigen toejuichen, kunnen we alleen maar bezorgd zijn over het risico van baanonzekerheid waarmee meer dan de helft van hen te maken heeft. We gaan er dus voor zorgen dat ze betere toegang krijgen tot informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden en indien nodig worden doorverwezen naar de bestaande ondersteunende diensten." Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels

Profiel van de Brusselse onderneemster

De gemiddelde leeftijd van vrouwelijke ondernemers in Brussel is 41 jaar. Ze wonen voornamelijk in het zuiden van Brussel in Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde. Deze gemeenten tellen meer dan 10% vrouwelijke zelfstandigen, terwijl Sint-Jans-Molenbeek het laagste percentage laat optekenen (3,9%).

Ze zijn hoger opgeleid dan hun mannelijke tegenhangers. Meer dan de helft van de vrouwelijke zelfstandigen in Brussel oefent een vrij of een intellectueel beroep uit (58%) en daarin is bovendien een stijging te merken. Hun drie belangrijkste drijfveren om een eigen bedrijf op te zetten zijn om zelfstandig, onafhankelijk en flexibel te zijn.

Ook valt op dat meer dan een op de drie vrouwelijke zelfstandigen in Brussel een buitenlandse nationaliteit heeft. Dat is vier tot vijf keer meer dan in de andere gewesten. Franse vrouwen zijn goed voor het grootste aandeel (9%), gevolgd door de vrouwen van Roemeense (5,9%) en Italiaanse nationaliteit (2,8%).

Engagement voor inclusiviteit

hub.brussels ondersteunt sinds 2014 actief het vrouwelijk ondernemerschap in het Brusselse gewest via de hub "Women in Business". Meer dan 45 partners zijn betrokken bij dit dynamische ecosysteem om het vrouwelijke aandeel in het ondernemerschap in Brussel te stimuleren en te bevorderen.


Over de Barometer

De meeste gegevens hebben betrekking op de periode van 2018 tot 2021. Daar de gegevens werden verzameld in het eerste kwartaal van 2023, waren de gegevens voor 2022 nog niet beschikbaar. ​

Ontdek de Barometer

Florence Ortmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

Gaëlle Appelmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

Neem contact op met

Charleroisesteenweg 110 1060 Brussel

0494 57 62 80

[email protected]

hub.brussels