Digitale maturiteit: Brusselse bedrijven boeken vooruitgang, maar hebben moeite met geavanceerde technologieën 

Maken Brusselse bedrijven gebruik van sociale media om naamsbekendheid te vergroten? Zijn ze voorstanders van AI en online verkoop? Besteden ze voldoende aandacht aan cybersecurity? Het Brussels Agentschap Ondernemen, hub.brussels, beantwoordt deze vragen in de Digitalisatiebarometer 2024. 

Een volop veranderend digitaal landschap 

Voor de barometer voerde hub.brussels een enquête uit onder 724 Brusselse bedrijven uit vijf kernsectoren van de gewestelijke economie: horeca, bouw, handel, transport en gespecialiseerde, wetenschappelijke & technische activiteiten. Hieruit blijkt dat digitale basistechnologieën goed ingeburgerd zijn, al blijven er nog tal van uitdagingen. Bedrijven digitaliseren voornamelijk processen die de productiviteit en klantrelaties verbeteren. Zo heeft 85% van de ondernemingen hun facturatie en boekhouding (gedeeltelijk) gedigitaliseerd, gevolgd door de klantendienst (51%), de commercialisering van producten (49%) en HRM (47%). 

Wat competenties betreft, zet 26% van de bedrijven specifieke digitale profielen in, en 21% heeft een plan om de digitale vaardigheden van medewerkers te versterken. Op dat vlak is er dus nog ruimte voor verbetering. 

Er zijn aanzienlijke sectorale verschillen in technologiegebruik en strategische keuzes. Bedrijven in wetenschappelijke en technische activiteiten tonen meer digitale maturiteit en hanteren een strategische visie (zoals IT-profielen, samenwerking en procesdigitalisering). In de handel en horeca zijn sociale media - vooral Instagram - goed vertegenwoordigd. 

Een gebrek aan tijd en middelen is het grootste obstakel voor verdere digitalisering. Bovendien wordt verdere digitalisering niet altijd als noodzakelijk gezien. 

Webmarketing: online aanwezigheid kan beter 

Volgens de studie heeft 71% van de ondernemingen een eigen website, maar biedt slechts 31% daarvan de mogelijkheid om goederen of diensten online te kopen. Hoewel dit percentage hoger ligt dan het Belgische (29,1%) en Europese (22,8%) gemiddelde, blijft er voor Brusselse bedrijven nog veel potentieel onbenut. 

Websites worden beschouwd als het belangrijkste kanaal voor digitale communicatie, gevolgd door sociale media, e-mailing en online reclame. Hoewel de meeste Brusselse bedrijven actief zijn op sociale media - met Facebook (63%), LinkedIn (59%) en Instagram (55%) als koplopers - heeft slechts 42% een gedifferentieerde marketingstrategie per platform. Minder dan 50% meet de effectiviteit van hun digitale aanwezigheid aan de hand van indicatoren. 

28% van de bedrijven gebruikt generatieve AI-tools 

Geavanceerde technologieën zijn nog niet wijdverspreid: slechts 28% van de bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI) in hun activiteiten, terwijl technologieën zoals blockchain nog nauwelijks worden toegepast. 

AI-tools moeten een vaste plaats krijgen in onze coachings en sensibiliseringsacties. Ze zullen immers steeds belangrijker worden. Het is essentieel dat bedrijven zich bewust zijn van de kansen die AI biedt ” aldus Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels. 

Cybersecurity 

Cybersecurity blijft een cruciale uitdaging: 45% van de ondervraagde bedrijven kreeg in de afgelopen twee jaar te maken met beveiligingsincidenten, maar slechts 29% heeft een beveiligingsaudit uitgevoerd. Er is dus veel ruimte voor verbetering in preventie en risicobeheer. Hoewel bedrijven vaak basismaatregelen treffen (zoals sterke wachtwoorden, regelmatige updates en firewalls), is het algehele beveiligingsniveau nog verre van optimaal. 

Ecologische uitdagingen en perspectieven 

Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven heeft digitale maatregelen genomen om de ecologische voetafdruk van hun processen te verkleinen. Toch heeft 62% van de bedrijven nog geen enkel gepland initiatief op dit vlak. Sensibiliseringsacties zijn nodig om meer bewustzijn te creëren over de ecologische impact van digitale tools. 

Een kans voor Brussel 

De barometer laat zien dat Brusselse bedrijven vooruitgang boeken in digitalisering, met steeds vaker geïmplementeerde digitale technologieën en projecten. Toch blijven er grote verschillen tussen sectoren, wat een uniforme transitie in de weg staat. Het gebrek aan geavanceerde vaardigheden en basisprojecten remt het volledige potentieel van digitale technologieën. Ondanks de strategische erkenning van het belang van digitalisering, blijven uitdagingen zoals resources en mentaliteit bestaan. 

Het is duidelijk dat Brusselse bedrijven zich bewust zijn van het belang van digitalisering. Als we de digitale transformatie verder willen stimuleren, zijn meer resources, advies en opleidingen nodig. Met de juiste inspanningen kunnen bedrijven hun concurrentievermogen vergroten en digitale uitdagingen beter aangaan ” besluit Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels. 
Lees het volledige rapport

Gaëlle Appelmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

Florence Ortmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over hub.brussels

hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Ondernemerschap, ondersteunt de Brusselse ondernemers bij elke levensfase van hun onderneming. Het is onze missie om ondernemerschap toegankelijk te maken voor iedereen door persoonlijk advies en ondersteuning op maat aan te bieden. Met ons internationale netwerk ondersteunen we bedrijven die uitbreiden naar het buitenland en promoten we Brussel als innovatieve, duurzame en inclusieve hoofdstad.

Neem contact op met

Charleroisesteenweg 110, 1060 Brussel

hub.brussels