Een nieuwe Kokotte-vestiging voor aankomende restauranthouders in Jette

Vijf jaar na de opening van een eerste horeca-incubator in het centrum van Brussel, opent hub.brussels een tweede Kokotte in Jette. Het concept? Een kant-en-klaar restaurant om starters zonder al te veel risico’s te laten proeven van een leven als horeca-uitbater. Een welgekomen opportuniteit in de huidige, soms moeilijke, context.

Het concept achter Kokotte is eenvoudig: kandidaten nemen vier maanden plaats achter de fornuizen van een tijdelijk restaurant met moduleerbare inrichting. Zo kunnen ze hun project uitproberen en verder uitbouwen. Extra voordelen: een gematigde huurprijs en beperkte risico's.

Sinds 2019 volgden niet minder dan 13 initiatiefnemers van uiteenlopende culinaire projecten elkaar op in de eerste Kokotte-incubator in de Beenhouwersstraat. Het beproefde recept blijft kandidaten lokken, en de gemeentebesturen zijn vragende partij. ​ Van daaruit kwam er een tweede Kokotte-vestiging aan de Jetselaan 288, om beginnende restaurateurs die zich in het avontuur willen storten met alle nodige tools te blijven ondersteunen en te begeleiden in een sector die het moeilijk heeft. Zo kan meteen een minder bekende wijk in de hoofdstad worden uitgetest.

"Al verschillende jaren zet ons Agentschap zich in voor doelgroepen die verschillende crises te verwerken kregen en voor wie het helemaal niet voor de hand ligt om een bedrijf op te starten. Uiteraard behoren ook horecaondernemers tot deze groep. We doen er dan ook alles aan om duurzame en/of maatschappelijk relevante initiatieven binnen deze sector die zo belangrijk is voor het economisch weefsel van Brussel te blijven ondersteunen met incubatorprogramma’s." Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels

Zet je eerste stappen als restauranthouder zonder veel risico's

Kandidaten worden door de teams van hub.brussel begeleid en opgeleid vóór, tijdens en na de incubatieperiode. Door in reële omstandigheden aan de slag te gaan, komen ze in de praktijk terecht en zien ze of die hen bevalt alvorens te overwegen hun eigen zaak op te starten.

Restaurant houden bij Kokotte geeft je de mogelijkheid om je recepten te verfijnen en je bedrijfsplan bij te sturen in een professionele setting. Ondertussen word je individueel gecoacht rond hygiëne en voedselveiligheid, personeelsbeleid, marketing en retail design. Een allesomvattende begeleiding als springplank naar de opening van je eigen zaak.

Wie meedoet aan het incubatorprogramma, krijgt ook een stoomcursus circulair ondernemen, van inkopen en het recyclen van grondstoffen. De incubator zelf zet de toon, aangezien de ruimtes werden ingericht met 99 % hergebruikte materialen (die al ter plekke aanwezig waren en een nieuwe bestemming kregen, elementen uit de ruïnes van het WTC en gevelbekleding van bij ROTOR).

"Je eigen economische project kunnen uittesten, is een buitenkans voor Brusselse ondernemers! De opening van een winkel of een bedrijf is aanvankelijk niet altijd makkelijk. Dankzij Kokotte van hub.brussels, kunnen kandidaten in ideale omstandigheden experimenteren. Ik ben ook heel blij dat de economische transitie in dit project centraal staat " vertelt de staatssecretaris voor Economische Transitie

Vietnamees street food

De eerste die in de keukens van de Kokotte-vestiging in Jette aan de slag gaat, is Milly. Met haar concept Bánh Original neemt ze haar klanten van half april tot eind juli mee naar de straten van Vietnam, haar geboorteland. Op het menu: een verse keuken met veelal onbekende smaken, zonder lactose of gluten geserveerd in kleine porties om makkelijk te delen.

Milly is handelsingenieur en graficus van opleiding met een carrière van meer dan 20 jaar in de communicatiesector. Onlangs besloot ze haar gulden veer in te ruilen voor een keukenschort en zich toe te leggen op wat haar altijd al fascineerde: koken. "Ik kreeg het horecavirus al vroeg te pakken, dankzij het restaurant dat mijn ouders meer dan 25 jaar in hartje Brussel openhielden. Ik ging er geregeld helpen. Na jaren in een kantoorjob die me onvoldoende voldoening schonk, waagde ik de sprong met Kokotte een unieke kans door de kwalitatieve begeleiding. Je wordt op zowat alle vlakken goed ondersteund. Ik kijk ernaar uit om binnenkort de eerste klanten te mogen ontvangen" stelde ze aan de vooravond van de opening.

Een springplank naar je eigen restaurant

Na een succesvolle passage bij Kokotte, openden deze alumni de deuren:

  • Wantany (Rollebeekstraat 23, 1000 Brussel)
  • Konchu (E. Solvaystraat 20, 1050 Elsene)
  • Kitsune (Korte Beenhouwersstraat 38, 1000 Brussel)

Een vierde bereidt momenteel een opening voor: Refoodgees.

77 % van wie in de incubator aan de slag wil, is tussen 25 en 34 jaar oud, zowat twee derden zijn vrouwen. De tevredenheidsgraad onder de kandidaten is 80 %.

Aan het einde van de zomer trekt alweer een volgend project in bij Kokotte Jette. Unda, is een restaurant zonder winstoogmerk dat lokale goede doelen wil steunen door hun zichtbaarheid te verhogen in een gezellige ruimte die tot ontmoeting en delen uitnodigt.

 

Praktische info

Kokotte - Bánh Original: Jetselaan 288, 1090 Jette

Openingsuren:
- woensdag van 18 tot 22 uur
- donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 15 uur en van 18 tot 22 uur
- zondag van 11 tot 15 uur

Instagram: banhoriginal.bxl
Facebook: Banh Original BXL

Gaëlle Appelmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

Jérôme Thomas

Cabinet de la Secrétaire d'Etat à la transition économique / Kabinet van de staatssecretaris voor economische transitie

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

Neem contact op met

Charleroisesteenweg 110 1060 Brussel

0494 57 62 80

[email protected]

hub.brussels