Greenlab 2021: en de winnaars zijn… PyroLoop, Decarbone en Scobee!

Duurzaam en circulair ondernemen verovert de hoofdstad! PyroLoop, Decarbone en Scobee winnen de laatste editie van greenlab, het accelerator-programma voor duurzame start-ups.

Brussel, 10 juni 2021 - De winnaars van de Grande Finale 2021 van greenlab zijn bekend, na een spannende finale! Het acceleratorprogramma voor duurzame start-ups bekroont 3 jonge ondernemingen. Na een geslaagde pitching-sessie voor de jury, gaan PyroLoop, Decarbone en Scobee naar huis met de prijzen. De prijsuitreiking is de kroon op het werk na een intensief traject van 6 maanden boordevol professionele coaching en workshops rond duurzaam en circulair ondernemen. Tegelijk vierde greenlab.brussels haar 10de verjaardag. De balans van het afgelopen decennium: niet minder dan 113 projecten en 264 ondernemers doorliepen het accelerator-traject. Dit jaar namen 14 kandidaten en 27 projectleiders deel aan de finale van het programma.

 

Palmares 2021: recycleren en hergebruiken met PyroLoop, Decarbone en Scobee

De finale van de jubileumeditie van greenlab.brussels vond plaats op donderdag 10 juni, in het prachtige Gare Maritime (Tour en Taxis). De 14 finalistenteams pitchten hun project gedurende een tiental minuten, voor een jury van experts. De jury bestond uit Céline Bouton van Lita.co, Clotilde Annez van BeAngels, William Barrault van Triodos Bank en Jean-Marc Bryskère van greenbizz.brussels. Er werden drie prijzen uitgereikt, als ultieme bekroning voor het harde werk tijdens de afgelopen 6 maanden:

  • De greenlab.brussels-prijs gaat naar PyroLoop, dat uitwerpselen omzet in compost of biochar.
  • De Triodos Prijs (€ 2.500) gaat naar Decarbone, dat inzet op het ombouwen van diesel- of benzinewagens tot elektrische auto’s.
  • De Publieksprijs gaat naar Scobee, dat verpakkingsmateriaal maakt van restfracties uit de bierbrouwerij.

 

Virginie Smans, projectcoördinator van greenlab.brussels, schetst het groeiende belang van de greenlab-awards: "De winnaars van greenlab 2021 zijn het beste bewijs: duurzaam ondernemen in Brussel heeft écht een toekomst, het is veel meer dan gewoon een hype. Duurzaam, circulair ondernemen is het resultaat van een groeiend collectief bewustzijn binnen de maatschappij. De kandidaten van greenlab hebben dat goed begrepen. Zij willen met hun onderneming écht iets in beweging zetten.”

 

10 jaar duurzame start-ups in Brussel

Greenlab blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Het accelerator-programma werd aanvankelijk gefinancierd door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het project startte in 2012 onder de naam BSE Academy (Brussels Sustainable Economy Academy). Toen mochten 8 startende ondernemers proeven van duurzaam ondernemerschap, geïnspireerd door thematische workshops en expert-coaching. Onderweg vervelde BSE Academy tot greenlab.brussels. Maar de ambitie bleef intact: zoveel mogelijk duurzame projecten ondersteunen. Sindsdien kent greenlab een gestage groei, want elk jaar neemt het aantal kandidaat-ondernemers nog toe.

 

De afgelopen 10 jaar doorliepen 113 projecten en 264 ondernemers het traject voor duurzaam en circulair ondernemerschap. Niet minder dan 51 deelnemende bedrijven uit het afgelopen decennium zijn vandaag nog altijd actief.

 

Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, is blij met het succesverhaal van greenlab.brussels. "Een programma als greenlab.brussels, met een uitgesproken duurzame en circulaire dimensie, heeft een belangrijke plaats in het economische transitiebeleid van de Brusselse regering. Het verheugt me enorm dat meer en meer bedrijven enthousiast zijn om deze weg in te slaan. We moeten ervoor zorgen dat deze eilandjes met duurzame initiatieven kunnen uitgroeien tot een stevig continent. "

 

Ruimte voor de circulaire economie

Ten tijde van BSE Academy (2012-2015) was het programma hoofdzakelijk gericht op groene technologie en de bijhorende productieprocessen. Sinds 2016 wordt de accelerator gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het kader van het Gewestelijk Plan voor de Circulaire Economie. Het programma kreeg een make-over, met een nieuwe naam en een nieuw logo: greenlab.brussels. Sindsdien richt het traject zich op een brede en eclectische waaier aan bedrijfsactiviteiten. Sinds 2020 mikt Greenlab vooral op ambitieuze projecten in de Brusselse maakindustrie.

 

Een greep uit de laureaten uit de beginjaren - die anno 2021 nog steeds actief zijn: Lumency (2013), vandaag ook lid van onze cluster circlemade.brussels, YouMeal (2013), Simone A Soif! (2014), Fyteko (2014). En recenter: Boentje Café (2017), ReVolta (2017), Enprobel (2018), Mon Bouillon (2019), YUMA (2019), Tiamat (2019), Natura Mater (2020) en Janine (2020).

 

Greenlab 2021: de finalisten

Veertien Brusselse ondernemers met een passie voor duurzaamheid timmeren sinds 6 januari aan de weg om hun droom te realiseren: de opstart van een eigen duurzame onderneming. Dat doen ze via het greenlab-programma - een mix van workshops, individuele coaching en teamwerk.

Virginie Smans over de uitzonderlijke uitdagingen tijdens de voorbije maanden: "Voor het eerst in 10 jaar verliep greenlab 100% online. Enkele deelnemers zagen zich helaas genoodzaakt om af te haken, wegens de crisis. Van de 18 inschrijvende kandidaten in januari, haalden er 14 toch de finale. Hun doorzettingsvermogen verdient respect en bewondering!”

Tiny houses, elektrische wagens, natuurlijke cosmetica, hergebruik van bouwmaterialen, biologisch afbreekbare verpakkingen, recycleren van urine tot meststof,… Sommige kandidaten moesten hun ideeën de afgelopen maanden flink bijsturen. Maar opgeven? Geen denken aan!

 

De 14 greenlab-finalisten van 2021:

  1. Chukwa: organische drankjes gemaakt van hergebruikte cacaoschil.
  2. Sensibel: cosmetica op basis van koffie & koffiegruis.
  3. Decarbone: transformeert benzine- en dieselwagens in elektrische bolides.
  4. Build.again!: hergebruik van bouwmaterialen uit afbraak.
  5. My Tiny Garden: kant-en-klare DIY-moestuintjes op maat van de stadsbewoner.
  6. Scobee: verpakkingsmateriaal op basis van restfracties uit de bierbrouwerij.
  7. PuriFungi: een champignon die sigarettenpeuken verteert.
  8. Click & Save It: applicatie die lokale, onverkochte non-foodartikelen bundelt en opnieuw aan de man brengt.
  9. PyroLoop: compost of biochar gemaakt van uitwerpselen van mensen en honden.
  10. Oddpaper: coole schriftjes en blocnotes gemaakt uit papierresten.
  11. Ureekap: verwerkt urine tot natuurlijke meststof voor de lokale landbouw.
  12. Hyppy: burgercoöperatief met inzet van twee Brabantse trekpaarden, voor biologisch beheer van parken, verhuren van een paardenkoets, workshops,...
  13. Landcoss: modulaire én comfortabele banken en fauteuils op basis van afgedankte turnmatten.
  14. Tiny Evolution: modulaire tiny houses voor het hele gezin, van kleinkinderen tot grootouders.

Over greenlab.brussels

greenlab.brussels is een business-accelerator voor duurzame start-ups in Brussels. Tijdens een traject van 6 maanden reiken we ondernemers alle nodige tools aan om een eigen, duurzame start-up te lanceren. Met enkele duidelijke voordelen voor de kandidaten:

  • Beperken van (financiële) risico’s, door het project concreet te testen en bij te sturen.
  • Opmaken en pitchen van een professioneel en overtuigend businessplan voor investeerders.
  • Aanleren en aanscherpen van specifieke skills die je nodig hebt als duurzaam ondernemer.
  • Uitbouwen van een uniek netwerk van ondernemers en coaches in het duurzame/circulaire ecosysteem.

 

Het greenlab-acceleratieprogramma staat open voor iedereen die een start-up wil

lanceren in Brussel, en dat gelinkt is aan leefmilieu en circulaire economie. Het programma kan bovendien gecombineerd worden met een voltijdse baan.

 

Info en interview met de winnaars

Aarzel niet om contact op te nemen met onze persdienst, voor aanvullende informatie over greenlab of een interview met de winnaars.

 

 

In samenwerking met

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

Neem contact op met

Charleroisesteenweg 110 1060 Brussel

0494 57 62 80

[email protected]

hub.brussels