Het Brussels steunplan voor ambachtslui viert zijn eerste verjaardag
Brusselaars voeling geven met de Brusselse ambachten en de ambachtslieden in het Gewest intensief begeleiden: dat zijn de doelstellingen van het actieplan dat hub.brussels vorig jaar lanceerde op initiatief van Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie. Het actieplan bereikt zijn hoogtepunt op 18 en 19 november met de opening een Auberge Espagnole “Ambachten” en 3 rondleidingen langsheen Brusselse boetiekjes. Meteen een kans om kennis te maken met het nieuwe proefproject voor ambachtslui en hun ateliers te bezoeken.
5.000 vakmannen en -vrouwen in Brussel
De ambachtelijke sector in Brussel omvat 5.000 rechtspersonen en natuurlijke personen die objecten bewerken, herstellen en restaureren. Hun activiteiten zijn overwegend manueel en authentiek. Ze koesteren een bepaalde vakkennis met aandacht voor kwaliteit, traditie, creativiteit en innovatie.
Zo zijn er heel wat ambachtelijke juweliers, keramisten, brouwers en chocolatiers. In onze hoofdstad zijn echter ook minder bekende beroepen vertegenwoordigd. Denk maar aan gitaarbouwers, meubelmakers, sgraffiti-restaurateurs, stoffeerders ... Die niet-exhaustieve lijst toont aan dat er achter de term 'ambachtslui' een hele rijkdom schuil gaat.
"Ambachtseconomie is een essentiële sector voor de economische transitie in Brussel omdat het staat voor knowhow, lokale productie, dienstverlening aan de burgers en niet delokaliseerbare kwaliteitsbanen. Daarom hebben we, in het kader van de Shifting Economy, hub.brussels de opdracht gegeven om een ondersteuningsplan voor ambachtslui op te stellen. Ik ben dermate verheugd dat een nieuwe "Auberge Espagnole" het ondersteuningspakket voor ambachtslui komt vervoegen " benadrukt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie.
Een steunplan rond 4 aandachtspunten
In de praktijk focust de begeleiding van hub.brussels zich op 4 aandachtspunten:
- Het aantal gecertificeerde ambachtslieden in Brussel verhogen via het federaal label. Slechts 153 van hen genieten vandaag een wettelijke erkenning die hen geloofwaardiger maakt, een wettelijk statuut geeft en extra visibiliteit gunt. Sinds de start van het programma vroegen al zo’n 42 nieuwe ambachtsmensen de erkenning aan.
- De vakkennis uitbreiden via een begeleidend vormingsprogramma (met name inzake digitale marketing, export, bezoeken aan fablabs ...) waar al meer dan 300 mensen aan deelnamen. Op die manier krijgen meer mensen toegang tot de noodzakelijke resources voor de ontwikkeling van hun activiteiten.
- Zakelijke kansen creëeren in Brussel en op internationaal niveau. Zo kunnen creaties gratis worden tentoongesteld in de Brussels Boutique in Londen en in het Brussels House in Milaan en Barcelona. Een honderdtal ambachtslieden kon dit jaar prestigieuze uitstalramen in strategische steden benutten.
- Het opzetten van een visibiliteitscampagne (affiches, digitale radio) om al wie Brusselse vakkennis doorgeeft in de kijker te zetten en lokale kopers te stimuleren.
" Onze ambachtslui mogen niet in de schaduw blijven. Ze geven aanzienlijke dynamische impulsen aan de wijken, promoten handenarbeid en staan open voor vorming daaromtrent. Ze zijn belangrijk voor het imago van onze hoofdstad in het buitenland. Dit jaar namen velen onder hen deel aan onze economische missies. Bij hub.brussels vinden we het belangrijk hen te begeleiden, samen te brengen en te betrekken bij een blijvende uitstraling voor Brussels vakmanschap " stelt Annelore Isaac, adjunct-CEO van hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Ondernemen.
Kwalitatieve lokale productie ondersteunen
Met de eindejaarsperiode in aantocht worden in Brussel heel wat activiteiten georganiseerd om ambachten te promoten. Zo loopt er een nieuw proefproject voor ambachtslui in Sint-Lambrechts-Woluwe. De commerciële incubator aan de Georges Henrilaan 234 trekt om de vier maanden een nieuw ambacht aan die daar met minimale risico's een activiteit kan opstarten en bovendien door onze teams wordt begeleid. Op 18 en 19 november kunnen bezoekers langs 3 themaroutes (rond chocolade, decoratie en geschenken) ateliers bezoeken in verschillende wijken van de hoofdstad.
Meer info op:
www.artisans.hub.brussels/nl
Nicolas Roelens
Gaëlle Appelmans
Bijlage - getuigenissen
Benaazir Mukherjee van 'Benaazir', juwelenontwerpster die momenteel onze incubator voor ambachtslui in Woluwe uitbaat.
'De "Auberge Espagnole" is een opmerkelijke springplank die me niet enkel toelaat mijn bedrijf voor te stellen, maar ook het marktpotentieel ervan uit te testen en een breder publiek te bereiken. Die waardevolle kans gaf me de nodige tijd en ruimte om mijn commercieel aanbod te verfijnen en te versterken. De incubator zorgt voor begeleiding op vlakken die doorslaggevend zijn voor het welslagen van mijn project. De coaches dagen me voortdurend uit en moedigen me aan om mijn commerciële doelstellingen te halen. hub.brussels biedt daarnaast meerdere kansen om sectorspecialisten en andere bedrijfsleiders te ontmoeten, zodat ik een stevig netwerk kan uitbouwen,'
Aurélie Theunis van Pollen Atelier, atelier/winkel voor gedroogde bloemen en bloemstukken voor evenementen in Elsene.
'In juni van dit jaar nam ik deel aan een evenement van hub.brussels in de Micro Factory. Ik had een heel specifieke vraag: ik heb een winkel in de Kasteleinswijk en we zouden een bijkomende ruimte van meer dan 100 m² in gebruik willen nemen voor evenementen en een eventuele pop-up store. Ik wilde vooral deelnemen aan de speed-meeting met gewestelijke actoren voor bedrijfsbegeleiding, aangezien ik op zoek was naar hulp en advies inzake interieurinrichting. Via hub.brussels kwam ik in contact met een interieurarchitect die me geholpen heeft. Die ontmoeting heeft vruchten afgeworpen en ik wil hub.brussels gerust opnieuw inschakelen om van hun begeleiding rond ambachten gebruik te kunnen maken.'
Frédérique van Ormelingen van Atelier V.O., een artisanale papierhandel met unieke kartonnen ontwerpen in Oudergem. 'Ik nam deel aan het bezoek dat hub.brussels organiseerde aan het productieatelier van Maison Dandoy. Dat was veel méér dan een bezoek! We kregen de kans ideeën uit te wisselen met de bedrijfsleiders van Dandoy en met een groep Brusselse ambachtslui. Ik verdiepte me ook in de geschiedenis van het bedrijf en merkte dat er vooral in de afgelopen jaren een aantal strategische beslissingen werden genomen. De nieuwe generatie stuurde aan op moderniseringen, maar wilde wel trouw blijven aan het artisanale karakter en het streven naar uitmuntendheid van het merk. Vanuit een concrete case study vertrekken is heel verrijkend omdat je de theorie overstijgt en meteen praktische ervaring kan opdoen. Vaak zijn het kleine dingen die voor nieuwe impulsen zorgen, ideeën laten rijpen en inspirerend werken. Via interacties in groep leer je inzien dat iedereen een eigen verhaal heeft, wat toenadering tot bepaalde ambachtslieden in de hand werkt. Het "networking"-moment is bijzonder zinvol. Kennismaken met projecten van andere ambachtslui en met de dagelijkse realiteit van anderen zorgt ervoor dat je elkaar kan helpen. Daaruit groeien soms onverwachte samenwerkingsverbanden. Daarnaast zit ik ook vaak helemaal alleen in mijn atelier. Precies daarom vind ik het leuk om anderen te leren kennen.'