hub.awards : hier zijn de winnaars van de 3de editie

23 juni 2023 – De hub.awards werden deze donderdagavond uitgereikt tijdens een ceremonie in Bozar die werd bijgewoond door bijna 1.500 mensen. Op het podium stonden 6 opmerkelijke Brusselse bedrijven die innoveren op vlak van maatschappij en milieu. Een mooie showcase voor de mensen die Brussel laten stralen en leven.

  • Start : Greenzy
  • Bloom : BC materials
  • Welcome : Electra
  • Export : In-Between International
  • Juryprijs (ambachten) : Seed
  • Publieksprijs : La Ferme Nos Pilifs

De winnende bedrijven werden gekozen door een panel van experts: 9 prominenten uit de Brusselse privé- en overheidssector, die banden hebben met de bedrijfswereld. Voor de Publieksprijs werd gestemd door het aanwezige publiek in de Bozar en door de kijkers van Bruzz en BX1. hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, ontving maar liefst 162 inschrijvingen voor de felbegeerde beeldjes, een record voor deze 3de editie van de hub.awards die in 2019 voor de eerste keer plaatsvonden.

"De hub.awards zetten iedereen in de bloemetjes die durft innoveren voor het welzijn van de Brusselaars. Onder de inzendingen zagen we een grote verscheidenheid aan sectoren en profielen. Jonge en minder jonge ondernemers die alle aspecten van de rijke en diverse Brusselse economie vertegenwoordigen en die dezelfde bezorgdheid delen voor mens en planeet." Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

6 awards

De hub.awards bestaan uit 6 prijzen: Start, Bloom, Welcome, Export alsook een Juryprijs en een Publieksprijs. De categorieën zijn zo ontworpen dat alle Brusselse bedrijven zich kandidaat kunnen stellen, ongeacht hun omvang of activiteitensector. De enige voorwaarde om te winnen is dat het bedrijf naast zijn economische impact ook een positieve impact moet hebben op de maatschappij en het milieu. Elke winnaar gaat naar huis met een cheque van €5.000 om zijn activiteiten verder te ontwikkelen en zal ook genieten van mediazichtbaarheid op de kanalen van Bruzz en BX1.

Start richt zich op start-ups jonger dan 3 jaar, Bloom op bedrijven ouder dan 3 jaar, Welcome is voorbehouden voor buitenlandse bedrijven die maximaal 5 jaar in Brussel gevestigd zijn, Export voor bedrijven die goederen of diensten exporteren. De Publieksprijs voor de favoriet van de Brusselaars. De Juryprijs zet dit jaar de ambachtslui van het Gewest in de bloemetjes, door een bedrijf te belonen met een artisanaal karakter dat representatief is voor de Brusselse knowhow.

"Brussel is uitgegroeid tot een wereldwijde referentie in impact-economie. Ons Gewest wordt over de hele wereld bewonderd en als studieobject genomen voor zijn pioniersrol in gebieden als de circulaire economie, het duurzaam bouwen, de culturele en creatieve industrie en de ambachtelijke productie. Wij hebben van deze sectoren sterke troeven gemaakt voor onze economie en onze internationale aantrekkingskracht." ​ Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het verloop van de wedstrijd

Na beraadslaging selecteerde de jury 15 projecten uit de 162 kandidaturen die tot eind april 2023 werden ontvangen, wat een totaal van 3 genomineerden opleverde, waaronder één winnaar per categorie. 3 bedrijven werden ook genomineerd op basis van publieksstemmen, een populariteitsmeting tijdens de avond van de ceremonie zelf bepaalde de winnaar.

Winnaars en genomineerden 2023

  • Categorie Start : Laureaat : Greenzy - Genomineerden : Unago, Mazette !
  • Categorie ​ Bloom : Laureaat : BC materials - Genomineerden : La Ferme Nos Pilifs, Citizenfund
  • Categorie Welcome : Laureaat : Electra - Genomineerden : Miles Mobility, Pharmap
  • Categorie ​ Export : Laureaat : In-Between International - Genomineerden : Raypath International, NIYONA
  • Juryprijs : Laureaat : Seed - Genomineerden : Jessica De Saedeleer Luthier, Sample Slow Jewelry
  • Publieksprijs : Laureaat : La Ferme Nos Pilifs - Genomineerden : Business Entourage, The Wellnest Community
"De hub.awards zijn een showcase voor een Brusselse economie die haar model aan het transformeren is en evolueert naar een grotere sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Ik ben blij om te zien dat een steeds groeiend aantal ondernemers zich inzetten voor economische transitie, in een steeds breder scala aan sectoren. Het doel van het Gewest is, dat alle Brusselse bedrijven geleidelijk aan deze weg volgen."Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie.

Juryleden

  • Evelyne Huytebroeck, Voorzitter van de Raad van Bestuur van hub.brussels
  • Annelore Isaac, Adjunct-Directeur-generaal, hub.brussels
  • Marc Renson, Directeur Externe Missies EE, citydev.brussels
  • Sophie Heuskin, Lobby Adviseur, UCM
  • Julie Huntz, Adviseur voor Brusselse ondernemers, UNIZO
  • Anaïs Sandra Carion, Managing Directeur, MAD Brussels
  • Marie-Noëlle Dinant, Journaliste, BX1
  • Bettina Hubo, Redactrice, Bruzz
  • Jean-Olivier Collinet, Gedelegeerd bestuurder, JobYourself

Voorstelling van de bedrijven

Greenzy, een intelligente, design indoor composteerder

Design compost, zonder wormen, zonder geuren, zonder speciale kennis en zonder de deur uit te moeten. Dat is het idee achter Greenzy, een project uitgevoerd van Adélaïde Biebuyck en Laetitia Dupret. Hun gepatenteerde innovatie maakt het recycleren van huishoudelijk afval van je gezin kinderspel. In ongeveer 2 maanden maak je van je afval kwaliteitscompost die direct kan worden gebruikt voor je planten of moestuin.

BC materials, een duurzame baksteen in de maag

De bouwsector is een van de meest vervuilende sectoren. Ze is verantwoordelijk voor 40% van de totale koolstofuitstoot en 50% van de afvalstromen in Europa. Het ambitieuze idee van Nicolas Coeckelberghs, Ken De Cooman, Wes Degreef en Laurens Bekemans met BC Materials? Een einde maken aan deze destructieve cyclus door de bouwsector aan te moedigen om bestaande en beschikbare materialen (zoals uitgegraven aarde) te gebruiken en om te zetten in koolstofvrije bouwproducten (gips van ruwe aarde, geperste leemstenen, aangestampte aarde). Het resultaat zijn bakstenen en beton made in Brussels.

In-Between International, de startup die onkruid omtovert tot isolatiemateriaal

Ondanks zijn mooie uiterlijk is de waterhyacint, een drijvende waterplant uit Zuid-Amerika, een invasieve soort die Belgische rivieren en meren verstopt en het waterecosysteem vervuilt. Maar Rebeka Bahatorani en Richard Thommeret hadden een geniaal idee. Ze ontdekten dat de belangrijkste technische eigenschappen van deze plant vergelijkbaar zijn met houtvezels. En dat een industriële proces mogelijk is om van deze plant isolatie- en verpakkingsmateriaal te maken.

Electra, oplaadpunten om je auto bliksemsnel op te laden

De Franse start-up Electra werd in 2021 opgericht door Augustin Derville en Louis-Charles Mosseray met als doel steden nieuw leven in te blazen en het dagelijks leven van automobilisten gemakkelijker te maken. Electra vereenvoudigt het opladen van elektrische auto’s door een netwerk van ultra-intuïtieve, ultrasnelle oplaadpunten aan te bieden. In slechts 20 minuten! Met 73 oplaadpunten op zijn naam heeft het proces al automobilisten overtuigd in alle regio’s van Frankrijk en is het nu van plan om de Belgische markt te veroveren.

Seed, de bril waardoor je de wereld anders ziet

Als gepassioneerd opticien en brillenmaker bracht Laurent Marien zijn visie in 2021 naar een hoger niveau door Seed op te richten, de eerste duurzame brillenboetiek in Brussel. Elk product is handgemaakt van gerecycleerde en natuurlijke materialen: gerecycleerd Brussels plastic, beukenhout van het Zoniënwoud of bioplastic. Van de productie van de brillen tot de inrichting van de winkel, Seed gaat zo ver mogelijk in zijn engagement om een ethisch en duurzaam alternatief te bieden voor de traditionele optiekzaken.

La Ferme Nos Pilifs, de boerderij die biologische groenten en diversiteit kweekt

Bijna 145 personen met een beperking hebben vandaag een job waar ze van kunnen leven en, misschien nog belangrijker, waar ze zich gewaardeerd voelen. Allemaal dankzij Benoît Ceysens en Eric Frèren en hun 40 medewerkers die werkzaam zijn bij dit non-profit maatwerkbedrijf. Dankzij de vele activiteiten kunnen de werknemers mooie sociale relaties ontwikkelen.

Gaëlle Appelmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

Florence Ortmans

Attachée de presse / Persmedewerker, hub.brussels

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

Neem contact op met

Charleroisesteenweg 110 1060 Brussel

0494 57 62 80

[email protected]

hub.brussels