hub.brussels versterkt steun aan Brusselse handelaars met twee nieuwe pop-upruimtes van l’Auberge Espagnole

Twee nieuwe pop-ups in Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe

Brussel, 7 december 2021 – Vijf jaar na de oprichting van de eerste Auberge Espagnole in Etterbeek en een jaar na de komst van de incubator in Sint-Gillis, zien twee nieuwe pop-ups het levenslicht: een in Jette en een in Sint-Lambrechts-Woluwe – de eerste halte van een rondreizende Auberge die elke zes maanden van locatie zal veranderen. De incubator l’Auberge Espagnole werd opgericht door hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, en stelt in Brussel commerciële ruimtes ter beschikking tegen een minimale kostprijs. Hier kan men een vak, een concept, een product of een locatie uittesten alvorens zich te wagen aan investeringen op de lange termijn. Zo is l’Auberge Espagnole een echte herberg voor Brusselse ondernemers.

 

De gezondheidscrisis heeft de zin om in Brussel te ondernemen allesbehalve getemperd. De resultaten van een peiling van hub.brussels in de lente van 2021 hadden het eerder al aangetoond, en in het veld klinken dezelfde stemmen: tal van ondernemers staan klaar om met hun project van start te gaan. Bovendien lopen er steeds meer aanvragen van handelaars en voorstellen van gemeenten binnen. Daarom heeft hub.brussels beslist om zijn begeleidingsprogramma te versterken en twee nieuwe Auberges Espagnoles te openen, in Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe.

 

“Deze twee nieuwe Auberges Espagnoles sluiten aan bij de ambitie van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om initiatieven en beslissingen te nemen die ondernemers, handelaars en ambachtslieden de kans geven hun ideeën uit te testen vooraleer ze deze lanceren. Door bedrijven te ondersteunen die zich toeleggen op ambachten en de korte ketens, kiest het Gewest ook bewust voor de economische transitie”, legt Barbara Trachte uit, Brussels Staatssecretaris voor Economische Transitie.

 

Laatste nieuwigheid: de rondreizende Auberge

Deze nieuwe Auberge – een zogenaamde rondreizende herberg – zal zich elke 6 à 7 maanden verplaatsen naar een andere Brusselse wijk. Zo biedt l’Auberge Espagnole een antwoord op vragen uit de gemeenten en kunnen verschillende locaties uitgetest worden. De kandidaat kan, indien gewenst, nadien de winkelruimte zelf overnemen. De rondreizende Auberge Espagnole bevindt zich tot eind juni 2022 in Sint-Lambrechts-Woluwe, en biedt momenteel een thuis aan slo.li, een slow-livingwinkel met duurzame producten en diensten. Van juli 2022 tot eind januari 2023 is de gemeente Anderlecht aan de beurt.

In november opende ook in Jette een nieuwe Auberge Espagnole de deuren. Deze is momenteel in gebruik door de boetiek D’Almeida – House of Socks, een winkel met sokken die in Portugal zijn gemaakt.

 

hub.brussels telt momenteel vier commerciële pop-ups (Auberges Espagnoles) en een horeca pop-up (Kokotte). De Auberge Espagnole in Etterbeek vierde dit jaar zijn vijfde verjaardag. De vestiging in Sint-Gillis sluit eind januari de deuren, zoals van bij het begin was afgesproken in het huurcontract. Nieuwe locaties voor pop-ups worden al bestudeerd.

 

“Met zijn incubators speelt hub.brussels een belangrijke rol in het aanzwengelen van de ondernemingszin. Ondernemers kunnen hun project lanceren terwijl ze de risico’s beperkt houden: een enorm voordeel in deze onzekere tijden voor handelaars. De commerciële incubator laat ondernemers toe hun werking te professionaliseren en contact te leggen met hun toekomstige cliënteel. Ons Agentschap zet zich al meer dan een jaar in voor mensen die grote problemen kenden door de coronacrisis en voor wie de drempels voor het ondernemerschap talrijk zijn. Dat gaat dan uiteraard ook over handelaars en beginnende ondernemers”, legt Isabelle Grippa uit, CEO van hub.brussels.

 

Een netwerk van incubators en accelerators in volle ontwikkeling

Deze nieuwe Auberges zijn een zoveelste aanvulling voor het netwerk van incubators en accelerators dat hub.brussels reeds enkele jaren ontwikkelt. Met dit netwerk biedt het Agentschap de nodige ondersteuning en omkadering voor zij die zich aan het ondernemersavontuur willen wagen. Het project l’Auberge Espagnole is op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een groot succes. Dat blijkt ook uit de hoge tevredenheidsgraad van de kandidaten (84%). 100% van de ondernemers stelt dat ze het zonder aarzelen opnieuw zouden doen.

De verschillende Auberges Espagnoles staan synoniem voor 1.600 uren aan begeleiding en 55 evenementen. Van de 26 gesteunde projecten hebben er intussen 18 de grote stap gezet en een eigen winkel geopend.

Het welslagen van deze projecten is ook te danken aan de goede samenwerking met de gemeenten, die steun leveren op vlak van financiën, logistiek en communicatie. Ze zijn een belangrijke partner voor de projecten.

hub.brussels steunt duurzame en/of sociaal vernieuwende concepten en werkt zo mee aan de heropleving van handelswijken. Het Agentschap ondersteunt ondernemers in elke fase van hun commerciële ontwikkeling. Zo is er ook de ideeënincubator, die ondernemers helpt bij het uitwerken van een winkel- of restaurantconcept, met extra aandacht voor de inplanting.

 

Oproep: Auberges zoeken toekomstige bewoners

Om de verschillende incubators van hub.brussels in staat te stellen nieuwe ondernemers te verwelkomen, lanceert hub.brussels een kandidatenoproep. Deze loopt tot 17 januari 2022. U vindt alle informatie hierover op de website van hub.brussels.

 

 


Auberge Espagnole Sint-Gillis

MedinaFairLAB

Adres: Fonsnylaan 48

Open tot 2 februari 2022

 

MedinaFairLAB is een geheel nieuw Belgisch merk, opgericht door een Belgisch-Tunesische vrouw van 28 (Ons) die ervan droomde de ervaring van een echte medina in Brussel te creëren. Haar belofte? Doe jezelf een plezier met authentieke Tunesische creaties, met de hand gemaakt voor Tunesische ambachtslieden.

 

Achter elke creatie zit een ambachtsman #CollectStoriesNotThings

MedinaFairLAB is geen pop-upwinkel zoals alle anderen. De oprichtster omschrijft het als een ‘toonbank van ambachtslieden’. Achter elk van onze favoriete objecten en producten schuilt een ambachtsman- of vrouw met een knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo is er de 86-jarige Abdellah, de oudste pottenbakker van Tunesië, en zijn kennis doorgeeft aan zijn zoon in wat vandaag de oudste pottenbakkerswerkplaats van het land is.

www.medinafairlab.com

 

Auberge Espagnole Etterbeek

Mosto

Adres: Waversesteenweg 331, 1040 Etterbeek

Open tot 2 februari 2022

 

De winkel Mosto is de thuishaven van artisanale en onafhankelijke Italiaanse wijnbouwers, die autochtone druivensoorten uit de vier hoeken van Italië cultiveren en omzetten in heerlijke wijn. Mosto biedt met zorg en passie vervaardigde producten aan, die blijk geven van de rijkdom van hun unieke herkomst, met respect voor de natuur en mens. Laat je meenemen op een reis van de zintuigen en laat je verrassen door de diversiteit van de druiven en je verleiden door hun persoonlijkheid.

Elke week stelt Mosto een nieuwe selectie van wijnen voor die je zelf kan proeven, op wandelafstand van het Jourdanplein.

https://mosto.be

 

Auberge Espagnole Jette

D’Almeida – House of Stocks 

Adres: Léon Théodorstraat 22

Open tot 31 januari 2022

 

D’Almeida – House of Stocks is een pop-upwinkel waar je sokken vindt, en om precies te zijn: uitsluitend sokken die gemaakt zijn van edele materialen. Schots garen, wol, biokatoen in originele modellen; kort, klassiek, lang, effen, met een motief erop,… En dat allemaal met een ongelofelijk kleurenpallet. Alle sokken zijn made in Portugal.

www.dalmeida.be

 

Madame Babouche

Adres: Léon Théodorstraat 22

Van eind januari tot eind april 2022

 

Madame Babouche biedt een breed gamma, gaande van huishoudelijke producten over schoonheidsproducten tot mode-artikelen. Ze zijn met de hand gemaakt door een vijftiental Marokkaanse ambachtslieden. Hun creaties worden gemaakt met 100% natuurlijke producten.

 

Madame Babouche vertelt het verhaal van een vrouw die niet heeft gestudeerd en ervan uitging dat geen enkele deur voor haar zou openen. Het is verhaal van alle vrouwen die hun schouders onder een project zetten. Het is het verhaal van gepassioneerde ambachtslieden. Bovenal is Madame Babouche een project waar menselijke waarden de grenzen doorkruisen, zoals liefde, samen delen, en respect.

https://madamebabouche.com

 

Auberge Espagnole itinérante

slo.li

Adres: Georges Henrilaan 342-344

Open tot 31 maart 2022

 

De winkel slo.li is gespecialiseerd in een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Het uitgangspunt van deze concept-store is bijzonder origineel, want de winkel is ingericht zoals een woning. Je komt binnen langs de woonkamer, doorkruist daarna de eetkamer, en vergeet zeker niet even een pauze te nemen in de slaapkamer. In slo.li vind je meubels, decoratie-objecten, kledij, juwelen, droge voeding en andere alledaagse producten.

https://slolibrussels.com/

 

Coraline Burre Press office

 

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

hub.brussels
Charleroisesteenweg 110
1060 Brussel