Brussel stimuleert innovatie in medische technologie

Brussel stimuleert innovatie in medische technologie

Zesde editie van MedTech Accelerator® bekroont het slimme kolfapparaat van Momly en de innoverende menstruatiecupreiniger van Tulipal

Brussel, 28 oktober 2021 – Op de slotavond van MedTech Accelerator®, een project van de cluster lifetech.brussels, zijn Momly en Tulipal verkozen tot laureaten. MedTech Accelerator® werd in 2016 opgericht op initiatief van hub.brussels en is een acceleratorprogramma voor medische tools, producten of hulpmiddelen. Sindsdien ondersteunde MedTech Accelerator® al 49 Brusselse projecten van ondernemers die hun steentje willen bijdragen aan innovatie in de medische sector. De bekommernissen van de MedTech Accelerator® zijn vandaag de dag brandend actueel: hoe kan een medische innovatie, die zowel de kwaliteit van medische tussenkomsten als de gezondheid van patiënten bevordert, het beste in de markt worden gezet?  Welke deuren moeten nog geopend worden? MedTech Accelerator® helpt bedrijven een antwoord te geven op deze vraag.

 

 

Momly en Tulipal, laureaten 2021

Sinds 2016 bekroont MedTech Accelerator® elk jaar één project met een concrete technologische innovatie, dat bovendien op het juiste moment zijn intrede doet op de markt.

In 2021 waren 8 projecten in de running: DOCWOO, een cloudoplossing voor professionals en mantelzorgers om thuiszorg te vergemakkelijken; Lemma Factory, een geïntegreerde digitale tool die kan worden ingezet in de strijd tegen taalstoornissen (opnieuw aanleren van taal en communicatie); LTSM, een niet-invasief medisch apparaat om slaapapneu te monitoren; Momly, een slim, compact en onzichtbaar apparaat dat moeders toelaat om melk te kunnen afkolven waar en wanneer ze maar willen; Ortho V&G, een elektromechanisch concept om heupprotheses sneller te kunnen verwijderen, en dit met minder negatieve gevolgen voor de patiënten; Plibo, een reeks gepersonaliseerde en interactieve digitale oplossingen om chronisch zieken te helpen hun levensstijl aan te passen; Take Care, een uitdager in de wereld van ‘e-pharma’, gericht op het online bestellen en leveren van gezondheidsproducten; en Tulipal, een draagbare, handige en milieuvriendelijke menstruatiecupreiniger.

 

MedTech 2021-projecten medtech2021-lm.pdf - 394 KB

 

Na deliberatie van de jury (CREDEM, Finance&Invest.brussels, Agoria et Europe Hospitals) gaat de MedTech award 2021 naar Momly. Nieuw dit jaar is de publieksprijs. Die gaat naar Tulipal.

De juryprijs heeft een waarde van 3.000 euro (excl. btw), de publieksprijs bedraagt 2.000 euro (excl. btw). Met deze bedragen kunnen de winnaars een beroep doen op professionele consultants om hun oplossingen de komende jaren verder te ontwikkelen. Daarbovenop wordt de winnaar van de juryprijs één jaar gratis lid van technologiefederatie Agoria. Beide winnaars krijgen ook een uitnodiging voor de MedtTech Meetup, die in 2022 door Covartim wordt georganiseerd.

 

MedTech Accelerator®: in het hart van medische innovatie

Sinds de oprichting in 2016 verleende het Brusselse acceleratieprogramma MedTech Accelerator® steun aan 49 Brusselse innoverende start-ups en projecten, die allemaal werken aan (hightech) medische oplossingen en hulpmiddelen.

Zo heeft het programma, ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, verschillende grote namen uit de medische wereld gelanceerd, zoals Lys Medical, Axiles Bionics, StellaScreen, SurgeLight en Smarcos – de vorige winnaars van de pitchwedstrijd. Ook vele andere namen die deelnamen aan het programma verdienen een vermelding, zoals Heart Kinetics, EndoMagnet, MoveUp, Spentys, Cellsine, Innovadent, Kaspard, Depist-Eye, VR4Good, Poolpio, Lilo Health en Dhealth.

Het programma heeft twee duidelijke doelstellingen: de verdere uitbouw van innoverende HealthTech-oplossingen ondersteunen, en ondernemers helpen met het herkennen van en omgaan met de risico’s die gepaard gaan met het ontwikkelingsproces”, zegt Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

De cluster lifetech.brussels wil de zorgverlening verbeteren, door innovatie ten behoeve van zowel patiënten als zorgverleners te steunen, en door bruggen te slaan tussen de industrie en de zorginstellingen. Alle fasen van de gezondheidszorg zijn hiervoor relevant, gaande van de preventie en de vroegtijdige diagnose ('care') tot en met de medische interventie ('cure'). Op deze manier promoot lifetech.brussels het welzijn en de levenskwaliteit van alle Brusselaars en kan Brussel uitgroeien tot een centre of excellence op vlak van gezondheid.

 

De gezondheid: een prioriteit voor de Brusselse economische transitie

Uit de COVID-19-pandemie vallen vele lessen te trekken. Het virus wijst ons op het onmiskenbare belang van gezondheid voor de samenleving. De vergrijzing, veranderende levensstijl en milieuproblematiek leiden tot een toenemende prevalentie van chronische ziekten (aandoeningen van de bloedsomloop en luchtwegen, kanker, hart- en vaatziekten, psychische en neurologische aandoeningen). Daarbovenop komen grote gezondheidscrisissen zoals de coronapandemie, een drama dat gedoemd is zich te herhalen.

Vandaag de dag staat de transformatie van ons zorgmodel dan ook hoog op de agenda, evenals de rol van alle actoren in de gezondheidszorg van morgen. De bevolking is meer begaan met levenskwaliteit en de vraag naar technologische oplossingen neemt toe. Dit creëert mogelijkheden voor innovatieve ondernemers, vooruitgeduwd door versnelde technologische ontwikkelingen.

“De sectoren gezondheid en e-gezondheid bieden reële economische kansen voor ondernemers. Een programma zoals MedTech Accelerator® illustreert op perfecte wijze hoe innovatie en ondernemerschap een antwoord kunnen bieden op de behoeften van de Brusselaars. Dankzij een betere organisatie van de zorg en  acties gericht op de toegankelijkheid, de kwaliteit en de duurzaamheid van de zorg, neemt de sociale ongelijkheid in het Brussels Gewest af”, aldus Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek.

 

4 maanden om MedTech-project een boost te geven

MedTech Accelerator® is een programma van 4 maanden, gericht op het ondersteunen en begeleiden van ondernemers, onderzoekers en professionals die werken aan (hightech) MedTech-oplossingen en hulpmiddelen. Met de hulp van 120 experten en coaches wil MedTech Accelerator® de uitdagingen in de medtechsector aangaan. De deelnemende ondernemers kunnen participeren aan nuttige groepsworkshops over de commerciële aspecten en de bijzonderheden van MedTech. Ze kunnen ook rekenen op gepersonaliseerde begeleiding, diepgaande debatten binnen het MedTech-ecosysteem en inspirerende industriebezoeken. En ze krijgen ook de kans om hun oplossing aan verschillende doelgroepen voor te stellen.

Een belangrijk onderdeel van acceleratieprogramma is de oprichting van een bedrijfsspecifiek netwerk. De cluster lifetech.brussels organiseert tal van ontmoetingen. Zo kunnen ondernemers een partnerbedrijf, expert, investeerder of eerste klant ontmoeten, en meteen een versnelling hoger schakelen in de ontwikkeling van hun project.

De begeleiding van de ondernemers eindigt niet na die vier maanden: de cluster lifetech.brussels blijft elke projectleider ook nadien individueel begeleiden.

Kandidaten komen in aanmerking voor deelname als:

  • Hun oplossing een medisch hulpmiddel is en voldoet aan de criteria van EU-verordening 2017/745;
  • ze beschikken over een eerste proof of concept;
  • de markthypothesen zijn geverifieerd bij potentiële klanten;
  • hun project is opgericht in Brussel of in Brussel gevestigd zal worden;
  • de start-up minder dan drie jaar oud is.

Projecten die in aanmerking komen, worden voorgelegd aan de jury. Die selecteert vervolgens 5 tot 10 participanten. De MedTech Accelerator® 2021 liep van mei tot oktober. De editie van 2022 zal waarschijnlijk in de lente van start gaan. Alle informatie en de nieuwe oproep tot het indienen van projecten zullen beschikbaar zijn op http://www.medtech-accelerator.eu/.

 

Over lifetech.brussels

lifetech.brussels is de Brusselse gezondheidscluster, die deel uitmaakt van hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning. Lifetech.brussels groepeert een honderdtal innoverende ondernemingen (start-ups en KMO’s) actief in de gezondheidszorg, maar ook ziekenhuizen, academische onderzoekscentra, evenals tussenorganisaties die zorgen voor een gunstig ondernemingsklimaat voor groeiende ondernemingen (incubators, investeringsfondsen, beroepsverenigingen,…).

www.lifetech.brussels
www.medtech-accelerator.eu

 

Perscontact

Coraline Burre Press office
Story image
Story image
Story image

 

Over hub.brussels

Het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, hub.brussels, biedt startups en scale-ups in Brussel en daarbuiten gratis oplossingen en adviezen, maar ook diensten voor bedrijfsstrategieën,- innovatie, -financiering, -clustering en -internationalisering. 

De teams van hub.brussels begeleiden de reflectie en de ontwikkeling van de Brusselse ondernemingen, van het idee tot de uitvoering, en vergemakkelijken hun formaliteiten. Ze bieden ook ondersteuning aan ondernemingen die hun activiteiten buiten de grenzen van het Gewest/het land willen uitbreiden, en stimuleren buitenlandse investeringen in Brussel.

Als Agentschap ter stimulering van de economie brengt hub.brussels nieuwe dynamische ontwikkelingen binnen het Brusselse ecosysteem op gang door proefprojecten uit te werken en spelers uit de publieke en private economische wereld samen te brengen, om zo bestaande banden te versterken en nieuwe kansen te creëren.

Dankzij zijn specialistische kennis van het Brussels economisch ecosysteem kan het Agentschap bij de Regering de rol vervullen van initiatiefnemer. Op basis van statistische en praktische terreinindicatoren kan het Agentschap een geïnformeerde en informerende monitoring uitvoeren van de sector en het grondgebied, en zo de overheden ondersteunen.

hub.brussels
Charleroisesteenweg 110
1060 Brussel