Steeds meer Brusselse bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk
In de nieuwe barometer voor duurzame transformatie onthult hub.brussels (het Brussels Agentschap voor het Ondernemerschap) de trends en behoeften van Brusselse bedrijven en zelfstandigen die hun activiteiten maatschappelijk en ecologisch duurzamer willen maken.
Op plaats 1 in de lijst van 10 vaststellingen in de barometer zien we dat 70% van de Brusselse ondernemers vertrouwd is met het concept 'circulaire economie'. Dat percentage ligt drie keer hoger dan in de eerste barometer uit 2018. Die evolutie bewijst dat de sensibiliseringsacties voor het publiek en de talloze gewestelijke initiatieven rond circulaire economie1 in de voorbije jaren hun vruchten afwierpen.
Nog opvallend: 73% van de Brusselse bedrijven en zelfstandigen is overtuigd van de noodzaak om op een ander economisch model over te stappen.
Tot slot leert de barometer ons dat zowat 6 op de 10 ondernemers vindt dat de wetgeving op maatschappelijk en ecologisch vlak strenger zou moeten zijn.
'Dat is een sterk signaal van een verlangen naar verandering en een oproep tot collectieve actie om ambitieuze maatschappelijke en ecologische doelstellingen waar te maken' Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.
Een verlangen naar verandering dat botst met een gebrek aan kennis rond de bestaande tools
Om die doelstellingen te halen, hoopt meer dan de helft van de bedrijven en zelfstandigen op gratis gewestelijke steun bij het duurzaam transformeren van hun activiteiten.
Er bestaan echter al financiële steunmaatregelen en projectoproepen, met name bij Leefmilieu Brussel en Economie en Werkgelegenheid Brussel². Die zijn overwegend te weinig bekend (73% van de respondenten is niet op de hoogte).
Er is tevens te weinig kennis rond labels, vergunningen en andere openbare erkenningen die op gewestelijk of federaal niveau gelinkt zijn aan ecologische of maatschappelijke duurzaamheid (Good Food label, diversiteitslabel, label 'Ecodynamische Onderneming' …). Maar liefst 41% van de bedrijven kent geen enkel initiatief dat hen een erkenning als maatschappelijk of ecologisch duurzame onderneming kan opleveren. Nochthans zijn die belangrijk, aangezien bedrijven die op die vlakken als voorbeeldig worden erkend meer ondersteuning ontvangen.
Er is trouwens een opmerkelijk verschil tussen de mate waarin ondernemers vertrouwd zijn met het concept 'circulaire economie' (70%) en met het concept 'sociaal en democratisch ondernemerschap' (32%).
Ondernemers op weg zetten naar de juiste tools
Het is dan ook een hele uitdaging om ondernemers - die zich vaak op hun dagelijkse taken concentreren - de correcte informatie aan te reiken en hen te begeleiden bij de implementering van oplossingen, zonder hun operationele stabiliteit in het gedrang te brengen.
Ondernemers die openstaan voor duurzaamheid, werden misschien al door de sensibiliseringscampagnes overtuigd om veranderingen door te voeren. Toch is het vooral de positieve feedback van collega's die de doorslag geeft en meer bedrijven ertoe aanzet om naar een ander model over te stappen.
'Eén ding staat vast: als we de Brusselse economie willen transformeren en alle ondernemers willen bereiken, is het niet alleen belangrijk om te blijven sensibiliseren. We moeten de beschikbare middelen vooral inzetten om bedrijven te ondersteunen die, ondanks hun voornemen om duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken, niet weten hoe ze hun economisch model kunnen omgooien', Isabelle Grippa.
De voordelen van een keuze voor duurzaamheid
De verzamelde getuigenissen tonen aan dat ecologische en maatschappelijke acties positieve gevolgen hebben voor de bedrijven die zich daartoe verbinden. Persoonlijke tevredenheid en verbeteringen in de werkomgeving worden als de belangrijkste voordelen gezien, gevolgd door economische en financiële voordelen als: een daling in de kosten en het genereren van nieuwe inkomsten.
Lees het volledige rapport1 Het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (2016-2020), dat o.a. aanleiding gaf tot de projectoproep BeCircular, de accelerator greenlab.brussels, de cluster circlemade.brussels, de acties ter promotie van de circulaire economie onder impuls van de cluster ecobuild.brussels, de bijsturing van het label 'ecodynamische onderneming', een communicatiecampagne rond circulaire economie, ...
² Meer info op : Je laten begeleiden voor een duurzame transitie van je onderneming